V. 2

Hej!

Nu kickar vi igång den första veckan på vårterminen 2016. Vi ser fram emot en ny termin och det hoppas vi att ni gör också! I föregående inlägg finner ni lite information kring första skoldagen (måndag).

Vi hoppas kunna skicka hem nya scheman så snart vi vet att de fungerar och att inget behöver ändras. Idrotten är fortfarande på torsdagar och fredagar men med lite andra tider. Röd grupp har t.ex. idrott direkt på morgonen på torsdagar (kl. 8.30).

De som ska fortsätta träna simning under den här terminen börjar enligt den information vi fått först vecka 4, men vi återkommer igen tydligare när vi med säkerhet vet.

Nästa vecka, på torsdag 21/1,  håller 1:or och 4:or i en samling med övriga skolan. ”Kramens dag” ska lyftas lite extra.

Äntligen snö och möjlighet till snölek och skridskoåkning! Dock får vi återkommande påminna om att skolan sedan tidigare beslutat att det inte kastas snöboll på skoltid/fritidstid.

 

Information om inläsningstjänst

Sedan en tid har vi lärare och elever fri tillgång till inlästa läromedel och även skönlitteratur (talböcker) via Inläsningstjänst.

Varje elev har ett eget konto med en så kallad bokhylla där eleven/lärare kan lägga in böcker. Genom att göra det möjligt för elever att lyssna och följa med i texten samtidigt så kan läsning och läsförståelse stärkas likväl som vi ger möjlighet till att stärka förståelsen i t.ex. no- och so-ämnen (främst för de elever som kämpar lite extra med läsningen). Detta är en tjänst som vi kommer att använda i skolan men också något vi gärna uppmuntrar eleverna att använda hemma, för att t.ex. repetera något vi arbetar med i skolan genom att lyssna på inläst text. Det som behövs är en dator eller en mobiltelefon/läsplatta samt internetuppkoppling. På dator går man in på www.inlasningstjanst.se och till mobil/läsplatta laddas appen för inläsningstjänst ned. Här följer lite ytterligare information om tillvägagångssättet.

Logga in:

Användarnamn är FornamnEfternamn (Inga accenter eller å, ä, ö. De med vanliga namn har tillägget Kl, t.ex. TildaAnderssonKl)

Lösenord är Klammestorpsskolan

Du kan söka efter böcker genom att fylla i titel eller författare eller ISBN-nr (finns på böcker). Du kan också bläddra bland böcker, t.ex. läromedel eller skönlitteratur eller efter årskurs.

Lägg boken i bokhyllan – då har du åtkomst till boken även ifrån andra enheter (t.ex. mobil och läsplatta, genom att ladda ner appen ”inläsningstjänst”). Du behöver internetuppkoppling för att det ska fungera (går också att spara i appen så att du kan lyssna off-line).

Du kan välja att lyssna i datorn utan att ladda ner. Du kan bläddra mellan olika sidor eller sektioner (som kapitel/avsnitt).

En del böcker på inläsningstjänst innehåller även fulltext/bilder (har alltså inte bara tal/ljud).

Använd inläsningstjänst till de läromedel du arbetar med i skolan – lyssna t.ex. på SO- och NO-texter samtidigt som du själv följer med i boken. Använd också till att kunna nöjeslyssna på skönlitterära böcker. Du hittar en hel del titlar där!

 

Arbete under v.2:
Matte: Vi kommer repetera lite geometri innan vi arbetar vidare i boken med kapitel 5 som handlar om diagram. Under första veckan kommer dock fokus vara repetition kring det vi har jobbat med under HT-15.

Eng: Innan lovet precis såg vi klart Max’s Movie. Under denna vecka kommer eleverna att få skriva en text kring vad Max’x Movie handlade om. Dessutom kommer vi fortsätta arbeta lite med grammatik.

SV: fokus på läsning, läsförståelse och lässtrategier. Vi inleder också arbete med att återberätta muntligt och i text.

SO: fortsatt arbete med historia/vikingatiden. Vi funderar också på vad som hände runt om oss, i världen, under 2015 (”årskrönika”).

NO: fysik

Läxor till vecka 3:

Onsdag: Eng – glosor + text (kapitel 15 i Magic!)

at the same time – samtidigt
who is – vem är
sigh – suck
hungry – hungrig
would you like – skulle du vilja
without – utan
give/gives – ger
money – pengar
here you go – varsågod
make friends – bli vänner
still – fortfarande
mean – mena

 

Hälsningar Linda, Martina och Emma

 

 Leave a Reply