v.37-v.38

Hejsan!

I måndags startade vi med ”Veckans hemliga kompis” som i korthet går ut på att var och en har i uppdrag att medvetet vara en extra god vän åt en person i klassen och löpande göra vänliga saker. Detta ligger också i linje med skolans pågående tema ”Vett och etikett” med ledorden ”Hej! Tack! Förlåt! Hjälpsamhet!”.

Vi har denna vecka haft den tredje ”Grej of the day” i klassen. Den första handlade om Bermudatriangeln, därefter pratade vi om Marianergraven och denna vecka handlade det om Syrien och människor på flykt.

På torsdagen fick eleverna med sig en inbjudan till möte för er vårdnadshavare den 28/9. Där finns en talong som vi önskar få åter senast den 23/9. De fick också med information hem om kommande Klämmanloppet, d.v.s. Skoljoggen, fredagen den 18/9. Några elever har också fått veta att de fr.o.m. nästa vecka får åka iväg och simträna på torsdagar (de har fått lapp med sig hem).

I det olika ämnena arbetar vi med följande:

SO: eleverna arbetar klart med ett häfte där de tränat delar av det vi arbetat med i SO kring kartan. På torsdag (röd grupp) och på fredag (blå grupp) har eleverna ett litet förhör (muntligt/skriftligt) kring detta. Vi tränar och jobbar i skolan men de som vill/behöver kan förstås ta med sig anteckningar, text, häfte mm med sig hem. Vi jobbar vidare lite med hur det går till när demokratiska beslut tas. Hinner vi så inleds så smått arbetet med Sveriges geografi.

SV: vi arbetar vidare med berättelsen ”Den magiska dörren” och med att själv kontrollera sin text samt kamratrespons. Vi pratar om olika synonymer och släktord/familjeord samt jobbar med läsförståelse (-strategier). Veckans nya ord (vanliga, svårstavade ord) läxa till måndag 21/9:

1.välkomna
2.använda
3.gamla
4.innan
5.naturligtvis
6.värld
7.bråttom
8.gick
9.inom
10.också

ENG: Vi arbetar vidare med muntlig kommunikation men har även börjat arbetar lite med enkel grammatik, personliga pronomen som I, you, he, she, it osv. Det är även läxan till onsdag nästa vecka (16/9). Nämligen:
I=jag
you=du
he=han
she=hon
it=den/det
we=vi
you=ni
they=de/dem

Dessutom har eleven alla veckans dagar på engelska. Vi arbetar på lektionerna både med personliga pronomen och veckans dagar. Läxan är egentligen att repetera det som vi gör på lektionerna. Dagarna heter: monday, tuesday, wednesday, thursday, friday, saturday, sunday.

MA: I matten har vi börjat arbeta med ett nytt kapitel om addition och subtraktion. Det ser lovande ut. Dock har vissa elever tagit hem matteboken i veckan och det är på grund av att jag anser att eleverna ska ha hunnit göra vissa uppgifter på lektionstid. Eleverna har även fått göra en översiktstest för att Martina ska ringa in eleverna. Resultatet var jättebra!! Vi kommer arbeta vid sidan av med 6:ans multiplikationstabell dessutom, så repetera lite hemma när det finns tid. Det är inget som kommer att förhöras.

No: Arbetet med myrorna är slut och eleverna var i slutet av förra veckan ute och kollade på myror. Nu ska vi lägga fokus på allemansrätten istället.

Ha en trevlig helg!

/Martina, Emma och LindaLeave a Reply