v.35-v.36

Hej!

Nu har ytterligare en vecka gått av åk 4 och tiden har fullkomligen sprungit iväg. Vi tycker att eleverna anpassar sig väldigt bra  till det som kanske är mer nytt nu jämfört med åk 3. Klassen har en bibliotekstid varje vecka på skolbiblioteket. Ibland kan det bli fråga om att få olika boktips, ibland bara att själva söka och hitta spännande böcker efter tips från varandra eller lärare. Vi slå som alltid ett slag för läsningen, både hemma och i skolan. Det går förstås bra att låna hem böcker också!

Här kommer lite info om de olika ämnena.

Matte: Vi fortsätter att arbeta med taluppfattning och eleverna har börjat arbeta i boken.

Engelskan: Vi arbetar med att kunna presentera oss själva för varandra. Eleverna har skrivit en liten text om sig själva som de sedan ska presentera inför en grupp. Fokus är att prata engelska. Eleverna fick glosor i läxa tills på onsdag (2/9). Glosorna är:
like = gillar/tycker om
my name is = jag heter
live = bor
play = spelar
every = varje
day = dag
outside = utanför
with = med
sleep = sova
again = igen.
Dessa glosor har eleverna skrivit upp i en skrivbok. De finns också i textbook på s.8-9. Där finns en tillhörande text som eleverna har arbetat med i klassrummet också. Det är alltid bra att få höra/se orden i ett sammanhang.

No: Vi arbetar fortsättningsvis med temat skogen.

Svenska: vi har repeterat de olika ”läsfixarna” som eleverna jobbade med i lågstadet (tränar lässtrategier som hjälper dem fram till att bli säkra läsare, sk. ”stjärnläsare”) och samtalat om text. Likaså har vi repeterat vad en hel mening ska innehålla och de tre stora skiljetecknen. Vi har berört vad man ska tänka på och hur man ska göra när man ska skriva berättande texter och påbörjat ett skrivprojekt som ska resultera i en egen bok med titeln ”Den magiska dörren”. Vi kommer att jobba vidare med Den magiska dörren samt uppgifter med skiljetecken, vokaler, stavelser, alfabetisk ordning mm. Från och med måndag v. 36 kommer eleverna att få träna stavning av vanliga svårstavade ord, det blir också läxa från måndag till måndag. Eleverna får orden på måndag v.36 och ha de i läxa till måndag v.37 (7/9). Orden är:
alltid
aldrig
allt
hellre
känsla
trots
endast
helst.

So: arbetet med kartan forsätter. Vi har fokuserat på att veta vad en karta är, dess färger, symboler och skala, hur den kan användas och hur man omvandlar ett foto till en karta samt väderstreck. Vi jobbar vidare med att prata om kartprojektioner, gradnät (breddgrader, längdgrader, ekvatorn), hur man hittar i en atlas och skillnaden mellan topografiska och tematiska kartor.

V.36 kommer slöjden, som inträffar på måndagar, att vara i klassrummet där vi kommer arbeta med värdegrundsarbete.

Ha en trevlig helg!

/Martina, Emma och Linda

 

 

 Leave a Reply